Croatian Newsletters

Kad Ste Prirasli Srcu Božjem

Job pita: "Što je čovjek da ga toliko ti cijeniš, da je srcu tvojem tako prirastao, i svakoga jutra da njega pohodiš i svakoga trena da ga iskušavaš" (Job 7,17-18)?

Poslanica Hebrejima 12,1 govori nam da je svijet okružen oblakom svjedoka koji su s Kristom u slavi. Moje pitanje je komu to veliko mnoštvo svjedoči? I što znači to njihovo svjedočanstvo?

Ovaj oblak svjedoka govori našoj generaciji svojim životima i svojim djelima kao što je zapisano u Pismu. Vjerujem da nam oni imaju reći tri stvari:

Molitva u tajnoj klijeti

Imam za vas jedno pitanje: Što narod Božji može činiti u vrijeme predstojećeg suda da bi ganuo srce Gospodnje?

Kao nikada ranije, vidimo prirodne katastrofe silnih razmjera: plimne valove, uragane, vatre, poplave, suše. Mislim na pustošenja koja su potresla svijet, a koja su donijeli tsunami, uragan Katrina, potresi u Indiji i Pakistanu.

SVJEŽ IZLJEV DUHA SVETOGA

Kad Bog diše dahom svoga Duha, svatko zna da je došao. Luka, pisac Djela, piše: "Iznenada dođe neka buka s neba, kao kad puše silan vjetar" (Dj 2,2). Ja više volim drugi prijevod ovoga posljednjeg izraza koji to naziva "jakim vjetrom, udarom".

Prema ovom retku, dah Božji na Pentekost je došao kao "neka buka s neba". Luka kaže da je ta buka bila silna i da je ispunila čitavo ozračje: "…ispuni svu kuću u kojoj su boravili" (Dj 2,2).

Njegovo Je Oko na Vrapcima

Čitav svijet sad drhti nad izljevom terora i nesreća koje se događaju širom svijeta. Svaki dan kad se probudimo saznamo za novu katastrofu. Neki promatrači kažu da smo svjedoci početka Trećega svjetskog rata.

Prvo, teroristi su digli u zrak vlakove u Španjolskoj, a onda su mase poginule u eksplozijama vlaka u Indiji. U Pakistanu, katastrofalan je potres poharao čitave gradove, ostavljajući tisuće bez domova, gladne i povrijeđene. Mnogi na Dalekom istoku još uvijek trpe od posljedica tsunamija.

Traženje lica Božjeg

U Psalmu 27 David traži Boga u žarkoj molitvi, a u 7. retku preklinje: "Slušaj, o Jahve, glas moga vapaja, milostiv mi budi, usliši me!" Njegova je molitva usmjerena na jednu želju, jednu ambiciju, jednu stvar koja ga je izjedala: "Za jedno molim Jahvu, samo to ja tražim" (Ps 27,4).

David svjedoči: "Imam jednu molitvu, Gospodine, jedan zahtjev. To je moj jedini i najvažniji cilj u životu, moja neprestana molitva, jedina stvar koju želim. Tražim to sa svime što je u meni. Ta jedna stvar izjeda me kao moj neprestani cilj."

Iscjeljujuća Snaga Nevolja

Svi znamo što su nevolje. To su ona razdoblja teškoća i pritisaka koja nas noću drže budnima. Mogu biti tako bolna i iscrpljujuća da zbog zebnje i tjeskobe gubimo san.

Međutim, koliko god nevolje bile bolne, Bog ih koristi da bi postigao svoj naum u našem životu. David piše: "Mnoge nevolje ima pravednik, ali ga Jahve od svih izbavlja" (Ps 34,20). Štoviše, Pismo nam jasno daje na znanje da Bog može upotrijebiti nevolje kako bi ozdravio grešnike, a tako i svete.

Evanđelje bez zapreka

Djela apostolska završavaju jednom zapanjujućom opaskom. Posljednja dva retka nalaze Pavla u okovima u kućnom pritvoru, gdje ga čuvaju rimski vojnici.

Međutim, pročitajte radosnu bilješku kojom je opisana Pavlova situacija: "Pavao ostade pune dvije godine u svom iznajmljenom stanu, gdje je primao sve koji su se k njemu navraćali i gdje je sasvim slobodno i bez zapreka propovijedao o kraljevstvu Božjem i izlagao nauku o Gospodinu Isusu Kristu" (Dj 28,30-31).

Posljednje Probuđenje

Što očekuje Crkvu Isusa Krista? To pitanje postavljaju mnogi zabrinuti vjernici širom svijeta. Dok se svuda po svijetu događaju kataklizmički događaji, mnogi se pitaju: "Hoće li prije Isusova povratka Duh Sveti probuditi Crkvu? Hoće li Kristovo tijelo napustiti ovaj svijet cvileći ili kličući?"